Vår hemsida använder sig av cookies. Klicka här för mer information

2021-08-31

Team Rote mot VM titel - i vått och torrt

Vi är stolta sponsorer till "Team ROTE" som ska försvara Sveriges och Rotes färger vid världsmästerskapet i Swimrun den 6:e september.

Ingen Swimrum fantast? Läs mer om sporten och tävlingen här.

Inför start tog vi pulsen på vår kollega Angelica och hennes "Rote 2:a" Paul.

 Varför swimrun?

Angelica: Jag har egentligen ingen tävlingsbakgrund men har alltid tyckt om att röra på mig. Jag provade swimrun första gången tack vare en entreprenör till mig i Stockholms hamn. Han fick veta att jag brukade springa en del och kunde simma lite grann så efter att ha bearbetat mig i nästan två år följde jag tillslut med för att prova på och jag blev hooked direkt. Det var 2017 och han och jag är goda vänner idag. Jag har sedan dess tävlat regelbundet både i ÖtillÖ världscupsserien och i andra tävlingar i både i Sverige och utomlands.

Paul: Jag har en lång bakgrund från simning, löpning och triathlon.  2013 blev jag lurad av en träningskamrat att köra ötillö och vi råkade vinna! Sedan igen i 2015 (2:a 2014, 2016). Efter 2016 sa jag ’aldrig igen’ men under 2020 började jag sakna sporten och började träna lite igen. Det var då Angelica och jag träffades och pratade lite om att göra en tävling tillsammans. Och nu är vi här =)

Vad kan ni berätta om tävlingen?

Paul: Ö-Ö är ett äventyr där man simmar och springer över 24 öar mellan Sandhamn och Utö. Den består av 65km löpning mestadels i kuperad och obanad terräng och 10km simning i kallt och oftast vågigt vatten. Den viktigaste regeln är att man måste bära med all utrustning från start till mål, vilket innebär att man måste simma i sina skor och springa i sin våtdräkt.

Angelica: Jag och Paul kommer vara sammankopplade via en lina så ingen risk att vi bryter regeln att man måste hålla sig inom 10 meter från varann. Starten går kl.06.00 och vi räknar med att tävlingen för oss tar ca 9 timmar att genomföra. Jag kommer att skicka ut länk så att man kan följa oss live om man vill.

 Vad betyder tävligen för er?

Paul: För mig är det jättekul att vara en del av sporten igen och att fortfarande vara konkurrenskraftig – vilket jag är övertygad om att vi är.  Men det bästa är ändå att få träna och tävla tillsammans med bra kompisar och att vara en del av den lilla ’familjen’ vi är som håller på med Swimrun

Angelica: Det här är mitt största idrottsliga äventyr och jag är oerhört tacksam att ha fått möjligheten att genomföra detta tillsammans med Paul som är en stark och erfaren partner, han passar mig otroligt bra och jag är så glad att han vill köra med mig. Swimrun är för mig mycket mer än bara tävling, det är en livsstil som ger så mycket glädje.

 Hur resan fram till VM sett ut för er?

Paul: Vi bestämde oss i sista minuten att tävla på Utö tillsammans i juni och sedan för att göra ett försök på VM.  Vi samarbetar bra – både i träning och tävling- och har utfört flera långa pass tillsammans (upp till 5,5hr) samt 2 tävlingar.  Att prestera bra på ötillö kräver ett långsiktigt fokus på just ötillö, och det tycker jag vi har haft.  Oavsett resultat har det varit en ära att göra denna resa med Angelica, som är så ödmjuk och trevlig att vara med i flera timmar, men också är så fruktansvärt stark och ambitiös med sporten. 

Angelica: Jag har ett enormt förtroende för Paul som har erfarenhet från att lägga upp planeringen inför Ötillö sedan tidigare så resan har för mig bestått till stor del av att lyssna och lära från honom. Jag har också verkligen behövt lyssna på kroppen för att hålla hela vägen, det har jag inte alltid varit så bra på vilket i sin tur har lett till skador. Jag har även ett fantastiskt stöd från min coach och vän Henrik som också är en erfaren swimrunner och Ötillö finisher. Han har stöttat både med träningsupplägg det senaste året och genom att arbeta mentalt med mig samt att han strukturerar upp mitt energiintag under ÖtillÖ. Att få möjligheten att gräva i de skattkistor som Henrik och Paul är tror jag ger oss en fördel inför loppet och jag tror att vi är väl förberedda inför den 6 september.

 

Vi önskar Team ROTE lycka till och ser fram emot en segerintervju efter loppet.